chesno.in.ua, 2020-07-22 13:08

Не тільки для еліти: в Україні хочуть змінити податок на авто

Не тільки для еліти: в Україні хочуть змінити податок на авто

Зареєстровані у Верховній Раді законопроекти №3704, 3705 та 3706 не тільки скасовують акцизи і пропонують повернути пільгову розмитнення "євроблях". Якщо їх приймуть, зміни чекають також транспортний податок – він перестане бути збором на елітні автомобілі.

Зараз цим податком обкладаються нові авто вартістю понад 1,8 млн грн (375 мін. зарплат), або 57,5 тис. євро. Розмір податку – 25 тисяч гривень на рік протягом п'яти років від року виробництва авто. Законопроекти передбачають зниження цієї планки. Крім легкових автомобілів транспортним податком хочуть обкладати мотоцикли, судна та човни вартістю від 944 тис. грн (200 мін. зарплат), або 30,6 тис. євро.

Сам податок складе 28,3 тис. грн (шість хв. зарплат) і буде стягуватися протягом восьми років. При цьому не будуть обкладатися машини швидкої допомоги і авто на балансі держави або місцевих органів влади.

"Насторожує, що в законопроекти внесені пункти, які не стосуються розмитнення. По суті, в два рази зменшується поріг вартості, при якій застосовується транспортний податок на розкіш. Купуючи елітний автомобіль, людина розуміє, що протягом п'яти років буде платити приблизно 1000 дол. на рік. Тепер стеля знижується майже в два рази – до 31 тис. доларів. Під цей податок підпадає дуже великий сегмент далеко не преміальних автомобілів. Автоматично треба платити податок протягом восьми років, якщо автомобіль дорожче 31 тис. доларів. Той, хто може купити авто за 100 тис. дол., швидше за все, може платити по 1000 доларів в бюджет вісім років. Але якщо я купую авто за 35 тис. доларів, то додаткові податки по 1000 дол. – це все-таки дуже багато", – каже співзасновник ГО "Доступне авто" Михайло Катрук.

Якщо планку транспортного податку знизять, то нові авто ніхто не захоче купувати, впевнений Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

"Інші країни зацікавлені, щоб люди їздили на хороших, безпечних автомобілях. У всьому світі податком обкладаються старі автомобілі. А у нас виходить, що держава, навпаки, підвищує податок для нових авто і стимулює покупку старих авто з високим рівнем вихлопів. Наприклад, якщо я купую авто за 31 тис. дол., то я плачу всі податки, і з мене хочуть ще вісім років брати по 28 тис. грн. Це нонсенс ", – вважає експерт.

Источник: chesno.in.ua
Новости по теме:

автомобили налоги
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть