chesno.in.ua, 2020-07-24 14:00

Reuters: Україна повертається на ринок бондів з новим головою НБУ

Reuters: Україна повертається на ринок бондів з новим головою НБУ

Уряд України оголосив про намір цього тижня відновити випуск євробондів після вимушеного припинення продажу цінних паперів на 1,75 мільярдів доларів на початку липня. Тоді причиною стала відставка голови Національного банку, яка збентежила інвесторів.

Про це пише Reuters, додаючи, що Київ найняв міжнародні банки для організації випуску євробондів в доларах США. Також він збирається оголосити про програму обміну прострочених євробондів, термін погашення яких припадає на 2021 і 2022 рік.

Видання нагадує, що екс-голова НБУ Яків Смолій подав у відставку, поскаржившись на "систематичний політичний тиск". Новий керівник українського Нацбанку Кирило Шевченко був призначений минулого тижня, пообіцявши зберегти свободу відомства від політичного втручання. Випуск нових бондів спирається на його призначення. Хоча інвестори кажуть, що багато буде залежати від того, наскільки сам Шевченко буле незалежним.

У середу українські євробонди, випущені в доларі, знову виросли, а деякі з них подорожчали найбільше за час до призначення Шевченка.

"Я ще не бачив ціни, але, вірогідно, їм доведеться заплатити на кілька базових пунктів більше після драми навколо центрального банку, але не на багато", - сказав Віктор Шабо з Aberdeen Standard Investments.

"Якщо озирнутися, розмір пакету був спочатку на рівні 6,5-7 мільярдів доларів. Люди хотіли купувати тоді і, гадаю, вони захочуть це зробити і зараз. Тож ситуація особливо не погіршилася", - додав він.

Нацбанк провів телефонну розмову з інвесторами цього тижня перед продажем нових євробондів.

"Під час вчорашнього дзвінка з інвесторами, новий голова Нацбанку запевняв в збереженні незалежності НБУ, а також що цілі цінової й фінансової стабільності лишаються без змін", - сказав експерт Allianz Global Investors Річард Хаус.

"Епізод був прикрим, але не підірвав загалом позитивну історію України", - додав він, нагадуючи про відставку Смолія.

Источник: chesno.in.ua
Новости по теме:

НБУ ОВГЗ
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть