chesno.in.ua, 2020-07-03 12:54

Коронавірус здатен викликати психоз й запалення в мозку

Коронавірус здатен викликати психоз й запалення в мозку

Коронавірус може стати причиною появи ускладнень, пов'язаних з роботою мозку. Зокрема, нове дослідження пов'язує небезпечну інфекцію з інсультом і психозом. Виявлення такого зв'язку викликає занепокоєння про можливий тяжкий вплив хвороби на деяких пацієнтів.

Як пише The Guardian, дослідження невелике й ґрунтується на спостереженнях лікарів. Тому його дані не можуть дати вичерпну картинку про поширеність таких ускладнень COVID-19. Однак, медичні експерти вважають, що висновки вказують на потребу вивчити, як впливає хвороба на мозок, а також яке лікування варто призначати в таких випадках.

"Стає дедалі більше повідомлень про зв'язок COVID-19 і можливих неврологічних чи психіатричних ускладнень. Але до цього часу вони зазвичай стосувалися спостережень, які обмежувалися 10 пацієнтами чи й менше", - сказав автор нового дослідження з Університету Ліверпуля Бенедикт Майкл.

"Ми ж провели перше загальнонаціональне дослідження про неврологічні ускладнення, пов'язані з COVID-19. Однак, важливо зауважити, що воно зосереджене на досить тяжких випадках захворювання, які вимагали госпіталізації", - додав він.

Дослідження було проведене в лікарнях Великої Британії під час гострої фази пандемії в квітні. Майкл і його колеги попросили лікарів передати клінічні деталі про пацієнтів з коронавірусом, які страждали від низки неврологічних й психіатричних розладів, потенційно спричинених хворобою. Серед 125 випадків, дані про які були досить детальними, найбільш поширеним ускладненням виявився інсульт. Його зафіксували у 77 пацієнтів. Серед них у 57 пацієнтів інсульт був спричинений закупоркою судин мозку, а у 9 він почався через крововилив. Ще в одного пацієнта інсульт був пов'язаний із запаленням кровоносних судин в мозку. Раніше лікарі помічали, що COVID-19 може викликати запалення й закупорку судин в легенях й інших частинах тіла.

Також дослідники виявили, що ще в 39 пацієнтів спостерігалися ознаки спантеличення чи зміни в поведінці через змінений психологічний стан. Серед них у 7 виявили запалення в мозку або енцефаліт. У решти з цієї групи діагностували різні психіатричні відхилення включно з психозом. Всі ці діагнози були новими. Але дослідники не виключають, що коронавірус спричинив загострення старих порушень, які не були своєчасно виявлені.

Источник: chesno.in.ua
Новости по теме:

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть