chesno.in.ua, 2021-01-11 16:32

Європейські країни масово знищують качок та іншу птицю

Європейські країни масово знищують качок та іншу птицю

У Франції та ще кількох країнах Європи масово знищують качок та іншу птицю, щоб зупинити поширення пташиного грипу. Французькі виробники фуа-гра закликали владу на два місяці зупинити виробництво продукту. .

Високопатогенний вірус H5N8 був вперше виявлений у птахів в зоомагазині на середземноморському острові Корсіка в листопаді, а в грудні поширився на качині ферми на материку.

Головний ветеринарний лікар уряду Лоїк Евайн заявив, що вже було забито понад 200 000 качок і що планується вбити ще 400 000 птахів з приблизно 35 мільйонів, вирощуваних щорічно. Він описав вірус, який не є небезпечним для людини, як “дуже, дуже заразний”.

Урядовці в Бельгії заявили, що 7 січня вони виявили та вбили три заражених птиці в трьох різних регіонах країни. Федеральне агентство з безпеки харчових продуктів Бельгії AFSCA, яке наказало власникам домашньої птиці замикати своїх тварин, щоб уникнути зараження, заявило, що 20 випадків вірусу були виявлені у диких птахів.

Французький виробник Ерве Дюпуі, який очолює місцеву птахівничу секцію федерації фермерів FNSEA в департаменті Ланди, сказав, що “ситуація вийшла з-під контролю”. Він закликав державу прибрати всі пташині стада в цьому районі і ввести двомісячне заморожування виробництва фуа-гри.

Нараз влада ухвалила рішення про забій усіх качок і гусей в радіусі трьох кілометрів від зараженої зграї. Кури та індички на вільному вигулі в межах цього ареалу також були забиті.

Кластери пташиного грипу були виявлені на птахофермах і в зоомагазинах департаменту Ланди та сусідніх департаментів Жер і Атлантичні Піренеї.

Глава сільськогосподарської палати Франції Себастьян Віндзор закликав до “радикальних заходів”, щоб спробувати відновити довіру на експортних ринках, таких як Китай, який на цьому тижні оголосив про припинення імпорту французької птиці через вірус.

Крім Франції та Бельгії, з початку зими про спалахи пташиного грипу повідомили Нідерланди, Швеція, Великобританія та Ірландія. У Нідерландах довелося забити 190 000 курей в листопаді після виявлення вірусу на двох фермах. Спалахи також зареєстрували в Індії та Південної Кореї. Міністерство сільського господарства Південної Кореї заявило, що з моменту виявлення першого високопатогенного випадку пташиного грипу на фермі в кінці листопада було вбито 14,9 мільйонів голів домашньої птиці.

Виробники фуа-гра побоюються повторення руйнувань, завданих двома попередніми хвилями пташиного грипу взимку 2015-2016 і 2016-2017 років. Під час першої епідемії було забито понад 25 мільйонів качок, а під час наступної – 4,5 мільйони, що призвело до різкого зниження виробництва фуа-гра.

Источник: chesno.in.ua
Новости по теме:

пташиний грип Європа
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть