• Главная
  • Новости
  • Мир
  • У Білорусі дівчину Протасевича та ще чотирьох людей визнали політв'язнями
chesno.in.ua, 2021-05-27 09:34

У Білорусі дівчину Протасевича та ще чотирьох людей визнали політв'язнями

У Білорусі дівчину Протасевича та ще чотирьох людей визнали політв'язнями

У Білорусі правозахисні організації визнали п'ятьох осіб політичними в'язнями. До списку потрапила і росіянка Софія Сапега, яку разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем затримали в Мінську 23 травня.

Як пише правозахисний центр "Вясна", політв'язнями визнали тих, кого взяли під варту, звинуватили або засудили за організацію або активну участь в групових діях, що грубо порушують громадський порядок та організацію й участь в масових заворушеннях.

До списку потрапили Олександр Храпко, Ігор Винокуров, неповнолітні Едуард Кудинюк, Олександр Винярский, та Софія Сапега. Загальна кількість політв'язнів в Білорусі виросла до 426.

Правозахисники вимагають негайно звільнити їх з-під варти й припинити кримінальне переслідування. Також вони закликають звільнити всіх політв'язнів, а також людей, затриманих за участь у мирних зібраннях.

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства". Разом із Протасевичем затримали його дівчину – росіянку Софію Сапегу.
  • Майже за добу після затримання Протасевича МВС Білорусі заявило, що він перебуває у СІЗО-1 у Мінську. Там запевнили, що він "не має скарг на здоров'я". Заява стала відповіддю на повідомлення його матері про те, що Протасевич має проблеми із серцем. Також білоруський провладний Telegram-канал опублікував відео із затриманим Протасевичем.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та закликали його звільнити. А президент Зеленський доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.
  • Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що не закриватиме повітряний простір над Білоруссю після примусової посадки літака Ryanair та затримання Протасевича. Водночас низка авіакомпаній вже посилає свої літаки в обхід.
  • ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі. А увечері 24 травня Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи і закликала звільнити Протасевича і Сапегу.

Що було раніше

  • Улітку 2020-го у Білорусі почались масові протести після оголошення результатів виборів президента. Telegram-канал NEXTA став одним із найбільш популярних ресурсів, які висвітлювали протести. Також там публікували пости із закликами до участі в протестах, місцями проведення акцій.
  • Центральний районний суд Мінська визнав Telegram-канал NEXTA і логотип видання "екстремістськими матеріалами".
  • У середині березня 2021 року засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Степан Путило заявив, що його ресурс "більше не координуватиме акції протестів у Білорусі". Натомість команда проєкту зосередиться на розслідуваннях злочинів режиму Олександра Лукашенка.
  • У березні Управління Слідчого комітету Білорусі по Мінську зажадало визнати редакцію мережі Telegram-каналів NEXTA "іноземною екстремістською організацією" та заборонити її діяльність на території країни.
Источник: chesno.in.ua
Новости по теме:

Протасевич
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть