chesno.in.ua, 2021-11-08 15:01

На шляху до НАТО: питання стандартизації і кодифікації

На шляху до НАТО: питання стандартизації і кодифікації

Представляючи нового Міністра оборони Олексія Резнікова, Президент України Володимир Зеленський висловив переконання, що він працюватиме на зміцнення обороноздатності України.  Того ж дня новопризначений глава оборонного відомства у своєму виступі окремо відмітив інтеграцію із НАТО: «Сьогодні перед Міністерством оборони стоять дуже серйозні виклики, але головна мета — це реалізація приписів Конституції України щодо нашого невпинного руху у сторону НАТО, і як результат — приєднання до Альянсу», — зазначив Олексій Резніков.

Серед багатьох питань на шляху до приєднання до могутнього військово-політичного блоку — реформування системи стандартизації і кодифікації у сфері оборони України за принципами НАТО. За цими «абстрактними» поняттями стоїть цілком практична мета — досягнення сумісності з відповідними системами НАТО та відповідність потребам сил оборони держави.

Використання стандартів НАТО

По-перше, це створення і належне функціонування системи стандартизації у сфері оборони, яка відповідає принципам і підходам НАТО:

  • прийняття та використання стандартів НАТО у сфері оборони відповідно до політики НАТО зі стандартизації;
  • упровадження і забезпечення функціонування Інформаційної системи управління стандартизацією в МОУ, ГШ ЗС України та науково-дослідних установах ЗС України.

Єдина автоматизована інформаційна система

По-друге, потрібно створити та забезпечити належне функціонування системи кодифікації предметів постачання сил оборони:

  • запровадження в усіх підрозділах сил оборони єдиної автоматизованої інформаційної системи кодифікації;
  • упровадження в системі закупівель в інтересах сил оборони STANAG 4177 «Єдиної системи отримання даних про предмети постачання».

Професійна компетенція персоналу

По-третє, потрібний належний рівень професійної компетенції персоналу зі стандартизації та кодифікації у складі сил оборони:

  • участь представників МОУ та ЗС України в міжнародних освітніх заходах з питань стандартизації та кодифікації в рамках Індивідуальної програми партнерства між Україною та НАТО;
  • упровадження системи підготовки фахівців у сфері стандартизації та кодифікації, термінології зі знанням англійської (французької) мови;
  • участь представників України у засіданнях керівних та виконавчих органів НАТО зі стандартизації і кодифікації.

Матеріально-технічне та фінансове забезпечення

По-четверте, необхідний рівень матеріально-технічного та фінансового забезпечення, достатній для ефективного функціонування систем стандартизації та кодифікації. Це досягається виконанням таких пріоритетних завдань:

  • розроблення та впровадження порядку забезпечення систем стандартизації та кодифікації у сфері оборони належним фінансуванням;
  • створення (перегляд / оновлення) системи залучення допомоги держав-членів НАТО в рамках Трастових фондів НАТО для реформування систем логістики та стандартизації ЗС України.
Источник: chesno.in.ua
Новости по теме:

НАТО
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть